27 Şubat 2022 Pazar

Yeni Medya ve Gazetecilik

 

Üniversite bünyesinde açılan bazı bölümlerle içerik olarak benzerlik taşıyan bu yazının başlığı , günümüzde sadece öğrenci olanları değil , teknolojiye ulaşımı olan ve etkileşimi olan herkesi ilgilendirir. Yeni Medya , internetin gelişimi ile aşama aşama kullanıcıları etkin bir şekilde kendisine dahil etmiştir. Kullanıcılar, içerik üreticilerine dönüşerek Yeni Medya  teriminin etkinleşmesini kalıcı hale getirmiştir.

  Çeşitli ulusal televizyon  kanallarının ,  izleyicileri üzerinden hem haber kaynağı hem de bilgi kaynağı olarak kullanmaya başlaması örnek olarak verilebilir. Bu örnek Yeni medya terimiyle bütünleşmiş gazetecilik kavramını açığa çıkarır. Yeni Medya ile yorum yapma , paylaşma , yönetme , değerlendirme ve kullanıcının kendine özgün içerikler üretmesini sağlamış ve  internet üzerinde evren oluşturmuştur.

  Bu tüm oluşumların kaynağının kişisel bilgisayarlar üzerinden olmak üzere tüm alanlarda domino taşı etkisi yapan teknolojik gelişmelerdir. Elektronik aletlerde gelişen ve iyileşen  işletim sistemleri  örnek verilebilir. Günümüzde insanların  ulaştığı elektronik araçlarının yükte hafif , pahada ağır nesnelere dönüşmesi ama içlerinde insan yaşamını kolaylaştıracak her türlü eğlence , iletişim unsurlarını barındırması önemlidir. 

Ayrıca gazeteciliğin teknolojinin birleşimiyle daha çok online bir ortama geçmiştir. Geleneksel medya zamanla etkisini yitirmiştir. Daha fazla yeni iletişim teknolojilerine ve araçlarına ilgi kaymıştır. Dünyada yaygın hale gelerek  Yeni Medya'ya zemin hazırlanmıştır. Yeni Medya ve gazetecilik ileriki yıllarda  kendi içerisinde daha çok gelişerek  değişecektir. Farklı kavramlar , farklı ortamlar ve farklı iletişim kuralları doğuracaktır.

18 Şubat 2022 Cuma

Folklorik korku filmi : The Witch


 Film listenizde yer vermeye değecek bir film. Yönetmenliğini ve senaristliğini Robert Eggers'ın yaptığı  korku türünde bir filmdir.2015 yılında vizyona girmiştir. ABD-Kanada yapımı filmdir. 


Filmin konusu :

Filmde 17. yüzyılda İngiltere'de yaşayan William ve Katherine çifti, beş çocuğuyla birlikte ıssız bir ormanın içerisinde Hıristiyan kurallarına sıkı sıkıya bağlı bir şekilde yaşamaktadır. Aile düzenleri ise beklenmedik garip olayların ortaya çıkmasıyla sarsılmaya başlar. 


Yeni doğan çocukları Sam, ardında hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolur, büyük kızları Thomasin garip sesler duyduğuna inanmaktadır, ikizleri ise tuhaf şekilde mırıldanmaya başlar. Bu durumlar ailenin başına gelecek büyük felaketlerin habercisidir.

Filmin içeriğine incelemeye başladığımda ilk olarak sıkı bir Hristiyan topluluğu ile içerisinde kısa da olsa o dönemin sosyal ilişkilerini bize yansıtmaktadır. Filmde bahsedilen aile bulunduğu toplumdan dışlanıp o dönemin otoriter gücü olan kilise ve diğer insanların sert tepkileri sonucu zorla istenmeyen ilan edilip kovulurlar. 


 Filmde tamamen gidilen mekânlar, giyilen giysiler ve kullandıkları aletlere, araçlara kadar bize o dönem hissini yansıtmıştır. İnsanların eğitim olarak yetersiz kaldıkları ve Hristiyanlık dinine verilen önemin çoğunlukla halk arasında sözel bir kültür olarak aktarıldığı filmde göz önündeydi



KALANŞO ÇİÇEĞİ

         Kalanchoe, çok yıllık ve genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilen, hoş görünümlü bir bitkidir. Renkli çiçekleri ile tanınan Kal...