4 Mart 2022 Cuma

Kağıttan Ejderha : ÇİN

 Eski dünya düzeninden gelişip büyüyen bir ejderha ama kağıttan... Çin , başlıktaki gibi dünyaya ve küresel düzene yeni teknolojiler sunmaktadır , yeni siyasi görünümle olduğundan çok daha güçlü bir ülke gibi görülmektedir. Unutmayalım ki Çin , ne kadar komünist bir yönetime sahip olsa da dünyadaki en vahşi kapitalizm sisteminin uygulandığı yerdir. 

Geçmişte yaptığım araştırmalarda milyonlarca Çinlinin elektriksiz veya her gün kesilen elektrikle mücadele verdiğini öğrendiğimde bize medyada gösterilen Pekin, Hong Kong vb. lüks ,gelişmiş  şehirleri gözümde yıkıldı. Uygur Türklerine  yapılan hem etnik hem dini bir soykırım bulunmaktadır. Yerleşim yerlerine uzak ama fabrikalara yakın toplama kamplarında zulüm gören milyonlarca Uygur Türk'ü vardır.

Tarih boyunca kapalı , olduğu yerde coğrafya olarak kalan Çinliler , günümüzde son 15 sene içerisinde hızlı bir atılım yapmışlardır. Onca yanlışına , hatasına ve diktatörlüğüne rağmen. Küresel markalarıyla  ( Huawei, Oppo ,Tencent , WeChat, Vivo ,ICBC vb.) ABD , Rusya ve AB içerisindeki çoğu ülkeye teknoloji ihraç eder hale geldi. Sosyal medya uygulamalarından olan 2016 ayında çıkan  TikTok adındaki  uygulama sadece bir örnektir. Dönemin ABD başkanı olan Trump , Tiktok'u casusluk yaptığı , veri sızdırdığı gerekçesiyle  yasaklamaya kalkmıştır. Fakat  yasaklayamamıştır ve bu iddia olarak kalmıştır.

Teknoloji alanında ve diğer alanlarda Çin'in şu anki seviyesine gelmesine sebep olanlar ABD ve AB ülkelerinin kendileridir. Ucuz iş gücü ile çekim noktası olmuştur. Fakat küresel salgından sonra tüm dünyadaki gerek ekonomik gerekse lojistikteki tedarik ağı kırılmış ve üretim azalmıştır. Bunun üzerine büyük firmalar hem salgın hem de siyasi nedenlerle üretimlerini kendi bulundukları ülkelere çekmiştir. Böylece dışarıdan güçlü gözüken Çin'in  içeriden direnç gücü kırılmıştır. Demirden ejderha bir kağıda dönüşmeye başlamıştır.

Çin, 2021 yılından beri Tayvan'a karşı saldırgan bir tutum içindedir. Tayvan'ı kendi toprağı olarak görmesinden dolayı orada bulunan önemli çip fabrikalarını ve Tayvan adasını alma niyetindedir.  Eğer çip olmazsa : Telefonlar , bilgisayarlar , arabalar olmaz. Dijitale dayalı  her şeyin ana kaynağı çiptir. Çip olmadan dijitalin herhangi bir önemi olmaz. İşte bu yüzden Çin'in ileriki hedefi 2022 yılı içerisinde direkt olarak Tayvan'dır. Ve Ukrayna- Rusya arasındaki savaşta sessizliğini koruyan bu kağıttan ejderhanın , Rusya gibi hedefledikleri  planlara ulaşmak için harekete geçecektir. 

Çin'in göz alan büyümesi yıkıcı bir düşüşü getirecektir. Çin'in planlarına karşılık Pasifik tarafındaki:  ABD ,Avustralya , Japonya vb. ülkeler  hem siyasi hem askeri olarak hazırlıklarını yapmaktadır. Türk medyasında çok yer verilmese de  Çin ve Tayvan arasındaki tansiyon çok yüksek. Çin'in , Tayvan sınavı ile kağıttan mı yoksa demirden mi bir ejderha olduğunu kanıtlayacak.





KALANŞO ÇİÇEĞİ

         Kalanchoe, çok yıllık ve genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilen, hoş görünümlü bir bitkidir. Renkli çiçekleri ile tanınan Kal...