11 Mart 2022 Cuma

Rusya-Ukrayna Savaşının Sosyal Medya Cephesi

 Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya işgal  girişimini duyurmasının ardından karada , havada ve denizde başlayan savaşın yanına bir cephe de sosyal medyada açıldı.

Rusya ve Ukrayna'nın arasında başlayan bu savaşta konvansiyonel silahların yanında sosyal medya cephesinde de görsel veya yazılı olarak devam etmektedir. Günümüzde yeni iletişim teknolojilerinin gelişimi sayesinde bomba atmak kadar büyük etkisi olan sosyal medya mecrası , Rusya'ya karşı artan tepkiler ve insanların dayanışmasıyla giderek güçlenen ve büyüyen bir öneme sahiptir. Dünyaca ünlü hacker topluluğu Anonymous , Sosyal Medya üzerinden Rusya Devlet Başkanı V. Putin'e karşı savaş açtığını duyurdu. Böylece işgale tepkisiz  kalmadıklarını göstermiş oldular.

Avrupa Birliği ve ABD ekonomik  yaptırımlardan sonra internet dünyasından da  Rusya'yı adım adım engellemeye başladı. 4 Martta çıkan haberlerde  Facebook , Rus devlet kanallarına erişimi ve bu kanalların  reklam yayınlamalarını engelledi. Misilleme olarak Rusya , 11 mart günü Instagram'a erişimi tamamen engel getirdi. Rusya tarafından yapılan açıklamada yalan haber yaydığı gerekçesiyle Facebook'a erişim engeli getirdiğini açıklamıştır. Terim olarak bu savaşın " Hibrit savaş" a dönüştüğü söylemem yerinde olacak. Çünkü günümüzde savaşın eskisi gibi sadece silahlarla yapılmadığını biliyoruz.
Savaşın devam ettiği  bu süreçte çeşitli sosyal medya uygulamaları üzerinden doğru veya yanlış bilgiler paylaşıldı. Bu verilerin paylaşımında sadece kişi bazlı olarak değil devlet kurumlarının resmi hesaplarından bile propaganda amaçlı abartılı zayiat açıklamaları göze çarpmaktadır. Buradaki amaç her iki taraf içinde dahil olmak üzere ; kendi halkına ve ordusuna güven vermek ve düşmana  biz güçlüyüz mesajı vermek üzere sosyal medyada da savaş devam etmektedir.

Propaganda örnekleri:



Sosyal Medyada on binlerce veya yüz binlerce takipçisi olan "Savaş Hesapları" bu savaş üzerinden kazan sağlamaya çalışmaktadır. Bu hesapların  gizli olmaları ve bu trajedi , çatışma düşüncesinden beğenilerini ayrıca takipçi sayılarını arttırarak kazanç sağlamaktadır. Bazı hesaplarında sahte yardım kampanyaları ile para toplayarak insanların iyi niyetlerini suistimal  ediyorlar.

Sosyal Medya uygulamalarına hayatları bağlı olan sadece Rusya ve Ukrayna değildir, dünyada erişimi olan tüm ülkelerdir. Zamanı gelince bir taraf için destek bir taraf içinse silah olarak kullanılacaktır. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan hibrit savaş bize bunu kanıtlamıştır.

                                                
                                                  "Savaş , her şeyin atasıdır , 
                                                    Kimisini kahraman, kimini insan
                                                    Kimini köle ,kimini de hür kılar."
                           
                                                                                             HERAKLİTOS

KALANŞO ÇİÇEĞİ

         Kalanchoe, çok yıllık ve genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilen, hoş görünümlü bir bitkidir. Renkli çiçekleri ile tanınan Kal...