14 Mayıs 2022 Cumartesi

Küresel Harp Stratejisinin Değişimi

 

                                                            (Rus-2S Radarı 1940'lı yıllar)

Savaş insanın yeryüzüne geldiğinden beri  olmaktadır. İlk medeniyetlerden günümüze kadar barış ve  huzur içerisinde bir senenin bile geçtiğini düşünmüyorum. Dünyada o zamana kadar yaşanmamış büyüklükte bir savaş için " The Great War" demişlerdir yani  1.Dünya Savaşı. Asıl bildiğimiz savaş stratejileri sanayii devrimi ile değişse bile önemli bir eşik atladığı bir savaştır. İlk savaş tankının ilk kez İngilizler kullanması , modern anlamda kimyasal gazlarla bomba atılması  , uçaklardan bombalar, kesici maddeler ve propaganda afişleri atılması gibi birçok yeni  faktörler ortaya çıkmıştır. Savaş tarihinde yeni bir strateji ve yeni savaş doktrini oluşturmuştur. Savaş alet ve ekipmanlarında başta olmak üzere doktrinlerdeki değişiklikle dünyayı ekonomik , siyasi , politik , sosyolojik ve diğer tüm başlıklarda kökten değişmesine neden olmuştur.

Daha sonra yerine tam oturmamış ilk dünya savaşı sonrası siyasi haritalar , tekrardan satranç tahtası kurularak ikinci bir dünya savaşına gitmiştir. Yeni kurulacak devletlere kanlı ve göz yaşlarıyla dolu bir ortam hazırlanmıştır. Geliştirilen roket ve füze teknolojileri uzak mesafelerden saldırma avantajını sağlamıştır. Almanların bu konudaki çalışmalarıyla dünya savaş tarihinde füze ve roketlerin teknolojileri ön plana çıkmıştır. ABD 'nin ise nükleer gücün keşfi , gelişimi ve silaha dönüştürüp kullanmasıyla ikinci bir büyük savaş bitmiştir. Fakat  Soğuk Savaş döneminde iki kutup arasında yapay bir gerginliğe bırakılacak diğer devletlerin sorunları  asla çözüme kavuşmayacaktı.

Günümüzde üçüncü bir harbe az kalmış şu dönemlerimizde ise lazer silahları , elektronik çipler , otomasyon hareket eden küçük sürü dronelar , iha ve sihalar , elektronik harp cihazları vb. diğer tüm ekipmanlara dönüşmüştür. Örnek olarak Akdeniz'de Fransız savaş gemisinin ,Türk ordusunun Elektronik harp ekipmanları ve sürü dronelarla haberleşme unsurlarının ve tüm gemi içindeki elektrik faaliyetlerinin kesilip sistemlerin kilitlenmesidir. Yaklaşık 2 sene önceki bir olaydır. Unutmayın ikinci büyük savaştan beri  çok fazla silah depolandı ve silah yarışına girildi. Elbet bir gün bu kadar çok  silah depolayan ülkeler bunları kullanırlar.

Sonuç olarak  din tarihinden Habil ve Kabil'den itibaren insanların kanları yeryüzünün neresinde olursa olsun bu toprakları sulamıştır. İnsanların arasındaki rekabetten büyük devletlerin arasındaki rekabete kadar bitmemiştir ve bitmeyecektir. Savaş ekipmanların gelişimi güçlendirilmesi ile kendini güncelleyen savunma sanayiler her zaman olacaktır. Her ulus veya devlet , düşman gördüğü diğerler ülkelere karşı diri ve güncel kalmak zorundadır yoksa esir düşer. Savaş Tarihine baktığımızda anlaşmaları yapanlar her zaman kazanlar olmuştur. İnanç ve ruh önemlidir fakat teknoloji , bilim ve güncel harp doktrini olmayan yaşadığı döneme ayak uyduramayan her ordu ve millet yok olur.


                                             KORAL (mobil elektronik harp sistemi) 2016






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KALANŞO ÇİÇEĞİ

         Kalanchoe, çok yıllık ve genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilen, hoş görünümlü bir bitkidir. Renkli çiçekleri ile tanınan Kal...