Çin, gelişen ve büyüyen ekonomisiyle ulusal ve küresel bir oyuncu konumunda. Ülkelerindeki altyapı ve üstyapıların çok büyük bir kısmı 1980'lerden günümüze müthiş ivme ile gelmiştir. Ejderhayı , kertenkeleden ejderhaya dönüştüren ABD ve AB'nin ucuz iş , ucuz malzeme ve diğer avantajlarının çekiciliğidir. Bunların akabinde gereken müthiş bir enerji ihtiyacının gerekliliği oluşmuştur.
2000'lerin başından günümüze kadar olan süreçte enerji ve enerji güvenliği politikalarına ağırlık veren Çin bu işte çok başarılıdır. Rusya ile 2018 yılında milyarlarca metreküp doğalgazı 2020 senesinden itibaren 30 seneliğine anlaşmaya bağlamıştır. Tedariki olabildiğince komşuları veya kendilerine yakın politika okuyan ülkelerle yapmaya dikkat etmişlerdir. Doğal kaynaklarını olabildiğince canına okuyan Çin, küresel temiz veya yeşil enerji adı altında yenilenebilir enerjilere her sene katlanarak giden bir bütçe ayırmıştır. Yenilenmeyen enerjilere gelirsek en çok Rusya'nın Sibirya bölgesinden enerji ve maden alanından hem yatırım yapmakta hem yatırım almaktadır.
2030 yılına kadar Çin'de , elektrik enerjisi ile çalışan araçların hakim olacaktır. 2040 yılına kadar ise tüm benzin ve motorin ile çalışan araçları kaldırma hedefleri vardır. Ancak Çin, nükleer tesislerde enerji üretimine devam edileceği biliniyor. Nükleer tesislerin tehlikeleri bulunmaktadır fakat Çin'in bu tesisleri kapatması söz konusu değildir. Yoksa ülkedeki insanların enerji ihtiyacı karşılayamazlar. Özellikle ekonomiyi taşıyan eyaletler ve şehirler için çok önemlidir.
Sonuç olarak bir yandan yatırımlar ve alımlar devam etse bile küresel olarak 2019'dan beri maliyeti artan enerji sektörü fiyatlamasını unutmamak gerekir. Çin, Hindistan , Rusya, ABD ve AB gibi satranç tahtasındaki önemli ülkeler etkilendiyse diğer ülkelerin canı daha çok yanacak.2022 ve sonrası içinde sancılı enerji krizleri olacaktır. Çin'in küresel adımları ve yol haritası çok az zarar görecek gibi devam ediyor. İleride yaşanacak Tayvan müdahalesinde de Çin şimdiden önlemlerini almış durumda özellikle ilk sırada enerji geliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder