28 Nisan 2022 Perşembe

Göç Silahı


Dünya tarihinde sürekli insan hareketi olmuştur. İlk medeniyetlerden günümüze kadar çeşitli nedenler insanların hareketlenmesine neden olmuştur : Ekonomik , siyasi ve politik , savaş , iklim vb. konular bunu hareketin temel sebeplerindendir.

 Örnek olarak Babillerin , Yahudilere saldırıp savaştan dolayı dünyanın çeşitli yerlerine göç etmesine neden olmuştur. Türklerin hem iklim hem politik sebepli Asya'dan Batı'ya göç etmeleri örnek verilebilir. Günümüzde ve geçmişte  kendi özlerini koruyan milletler hiçbir zaman göçmenleri kabullenmemiştir. Kabullense bile dönemin siyasi kanadı tarafından benimsetilmeye ve alıştırılmaya çalışılmıştır. Çünkü Lidyalılardan, Mısırlılardan günümüze kadar her ülke veya devlet göç eden insanları amaçları için yeri geldiğinde silah yeri geldiğinde yük olarak görmüşlerdir. Göçlerin silah olarak kullanılmasının amaçlarından bazıları :
Ülkelerde iç karışıklık çıkarmak , 
İnsanları kutuplaştırmak,
Göçmenler arasına düşman devletlerin ajan sokarak istihbarat sağlanması,
Sınırı bulunan komşu ülkelerin bilerek göç dalgalarını düşman ülkeye yönlendirerek zarar vermesidir.
Bu maddeler görünen nedenler içerisinde yer almaktadır. İktidarların ve muhalif kesimlerin odak noktalarının dışında her ülkede bulunan gizli anlaşmalarda bulunmaktadır. Bu anlaşmalardaki maddeleri ise hiçbir zaman bilemeyeceğiz.

Dünyada her millet belli özelliği ile öne çıkmış tanınmışlardır. Türkler asker-millet özelliği ile, İranlılar şiir sanat özelliği ile , Almanlar disiplinli olmaları ile , Çinliler yenilikleriyle gibi örnekler verebiliriz. Bu özellikleri yazmamın nedeni milletlerin asimile olması veya yeni kültürlere karışma , karşı gelme toleransının en temel belirleyicisidir. Günümüzde küreselleşme için silah olarak kullanılan en büyük etkenlerden biri insan hareketidir. Çünkü belirlenmiş kuralları gelenekleri başka bir kültür ile harmanlama ya da yıkarak o ülkeyi ele geçirme olayı olmuştur.

Sonuç olarak insan popülasyonun artması ile azalan doğal kaynaklar , iklim değişikliği, savaşlar ve siyasi çekişmeler memnuniyetsiz kitleler üretip daha gelişmiş bölgelere doğru bir göç akımı oluşturuyor ve ileride de oluşturacaktır. Bu olaylardan en az zararı görmek için sıkı kontrol ve stratejik planlama yapılmalıdır. En önemlisi ulus devletlerin kendi içlerinde bir bütün olarak kutuplaşmadan politika üretmeleri gerekmektedir. Yoksa dünyada ileriki 10-15 sene içerisinde çok fazla ülke sıkıntıya düşecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KALANŞO ÇİÇEĞİ

         Kalanchoe, çok yıllık ve genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilen, hoş görünümlü bir bitkidir. Renkli çiçekleri ile tanınan Kal...