6 Mayıs 2022 Cuma

Reddit Etkinliği: r/place

 İnternet alemini çoğunlukla alışveriş yapmak , ihtiyaçlarımızı gidermek , iletişim kurmak , araştırma yapmak  vb. normal nedenlerle  kullanmaktayız. Fakat  sadece sosyal medya değil , internet aleminin bize geldiği yeri anlatan ve insanların internet aleminde ne kadar ileri gidebileceğini gösteren bir etkinliktir.2022 yılında 1 Nisan için Reddit adlı sosyal medya uygulamasının başlattığı  ve 4 gün süren bu etkinlikte pikselleri kullanarak insanlar etkin olarak yer almıştır. Daha fazla katılımcıların ilgisini çekerek 4 günlük süreçte ülkemiz ve dünyada haberlere konu olmuştur.

  Her 1 pikseli 5 dakika ara ile kullanarak sosyal etkileşimli deney yapılmıştır. Bu iletişim psikolojisi  ve kitlelerin psikolojisini incelenmesi açısından inanılmaz bir durumdur. Çünkü piksellerden oluşan büyük bir alan belli bir süreç içerisinde buraya istediğinizi çizebilme izni verilmesi yüzbinlerce insan tarafından kaos çıkarması beklenirdi. Fakat bu etkinlikte böyle bir şey olmadı. İnsanlar gruplar oluşturdular. Tek yumruk misali , bir kişiyle değil birleşerek bir şeyler başarabildiğini fark ettiler. İnsanlar sevdikleri dizileri ve filmleri, ülke bayraklarını , kişileri ya da tamamen farklı tasarımlar geliştirerek toplumların yeri geldiğinde bilgeliğini , çoğunluğun çok şeyi değiştirebilme bilinci gördüler. İnternet ortamında olsa bile bu etkinliğin bu tür ortamlar dijital yerliler arasında bilinç uyandırıcı hareketler olduğu görülmüştür.

Etkinliğin ilerleyen günlerinde kaostan beslenen the void adında boşluk ortaya çıktı. Yıldız Savaşları filmindeki karanlık tarafı temsil eden bir karanlık boşluk. İnsanlar arasında hem birbirlerinin sınırları için savaş hem bu the void denen gruptan korunmak için dayanışma sergilediler. Direnci güçlü olanlar kazandı ama güçlü olmayanlar the void tarafından yutuldu. Aynı dijitalleşmiş bir dünya düşünün medeniyetlerin doğuşu, mücadelesi ve yıkılışı gibi pikseller tarafından simülasyonu yapıldı.

Sonuç olarak sosyal bir hayvan olan insanın rolü bireysel düşünülemez , çünkü insan toplum içerisinde kendi türüyle başarır , büyür ve gelişir. Bu etkinlik adı altındaki deneyde bunu çok yakından inceledik. İnsan , birlik olmazsa yok olmaktan kurtulamaz. Birlik olursa  başarılamayacak bir şey yoktur. Ayrıca internet evreninin gücünü ve dayanışmasını görmüş olduk. Bu etkinliğin sonucunda somut olarak karşımıza milyonların katıldığı bir eser , başyapıt çıktı. Seneler sonra bile anılacak olan internet tarihinin en iyi eserlerinden biridir. Dijital dönüşümün , internet evreni içerisinde getirdiği ilk adımlardan biri ve ileride çok daha farklı etkinlikler beyinler arası paylaşım ve zihin paylaşımı ile bir araya gelecektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KALANŞO ÇİÇEĞİ

         Kalanchoe, çok yıllık ve genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilen, hoş görünümlü bir bitkidir. Renkli çiçekleri ile tanınan Kal...