21 Nisan 2022 Perşembe

Su Yolunu Bulabilir Mi ?

 


 Su, canlı varlığının en temel maddesidir. Hayatın kendisidir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde içme suyuna ulaşma sorunu yaşanmaktadır. Uluslararası kuruluşlar veya ülkeler kendi çapında yardımlar yapmaktadırlar. Günümüzde  temiz suya  erişimin önemi  artmıştır. En çok etkileyen unsurlar ülkelerin jeopolitik ve coğrafi  konumudur. Doğal oluşum olan coğrafi konum ülkeleri etkilemektedir. Fakat jeopolitik konumlarda ülkeler arasındaki her türlü unsurda pazarlık faktörü olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde ve gelecekte hayati mesele olacak su bu iki unsurla ön plana çıkacaktır.


Gelecekte su savaşlarının başlaması hiç şaşırtıcı olmaz. Çünkü insan ,  siyasi sınırlarla kendi alanlarını daraltarak coğrafi şans unsuruyla suya erişim sağlamaktadır. Şanssız olan bölgeler ise susuzluk ve buna bağlı kıtlık , salgın hastalık vb. felaketler zinciri ile boğuşmaktadır. İnsanların açgözlülük faktörünü hesaba katarsam paylaşma veya kalıcı çözüm yolu bilerek seçilmemektedir. Geçmişte yaşanmış krizlere ve çatışmalara birkaç örnek :

1-)Fırat ve Dicle nehirleri üzerinden Türkiye , Suriye ve Irak arasında siyasi diplomatik kriz yaşanmıştır.    

2-)Etiyopya'nın Nil nehri üzerine yaptığı barajdan dolayı Sudan'la hem siyasi kriz hem de küçük çaplı askeri çatışma yaşanmıştır.

3-)Pakistan ve Hindistan arasında kalan senelerdir aidiyet sorunu yaşayan Keşmir'de su ve diğer doğal kaynaklar için  neredeyse her sene askeri çatışmalar yaşanmıştır.

4-)Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden Özbekistan ve Kırgızistan arasında su için anlaşmazlıklar ve krizler yaşanmıştır. Sovyetler Birliği zamanında ortak kullanıldığı için sıkıntı oluşturmuyordu. Fakat bağımsız devletler haline gelince içinden çıkılmaz ve her sene anlaşmazlık yaşanır hale geldi. 

5-)İsrail,  Ürdün'le su kaynakları için siyasi kriz yaşamıştır ve askeri çatışma safhasına gelmiştir.

Yukarıda verdiğim örneklerden sonra suyun öneminin bölgesel değil ; küresel olduğunu gözler önüne sermektedir. Küresel olarak  adaletli bir çözüm bulunmazsa büyük savaşların olacağı görülmektedir. Roma'da ,Selçuklu 'da ,Osmanlı'da ve diğer tüm geçmiş medeniyetlerde yapılan su sarnıçlarının  günümüzde su depolamak için ve gelecekteki su kıtlığına karşı kullanılabileceği kanısındayım. Gelecek için tüm ülkeler bu tür su depolarıyla herhangi anormal durumda bu depolardan su ihtiyaçlarını karşılayabilirler. 

Mantar gibi çoğalan olumsuz düşünceler yerine kalıcı çözümler bulanabilir. Uluslararası kuruluşlar olumsuz raporlara milyonlarca dolar harcamak yerine bu mali kaynakları durumu kötü veya kötüleşecek ülkeler için faydalı bir şekilde kullanabilirler. Böylece insandan gelen engeller olmadan su yolunu bulabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KALANŞO ÇİÇEĞİ

         Kalanchoe, çok yıllık ve genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilen, hoş görünümlü bir bitkidir. Renkli çiçekleri ile tanınan Kal...