11 Nisan 2022 Pazartesi

Öncelik Gıda Güvenliği


   Eski ABD bakanlarından ve Yeni Dünya düzeninin fikir babalarından olan Henry Kissinger :"Gıdayı kontrol ederseniz insanı kontrol ederseniz." cümlesini kurarak gıda konusunun önemini bize göstermiştir. İnsanların gıdaya ulaşım problemi salgın döneminde tedarik zincirinin  bilerek kırılmasıyla başlamıştır. Şu anda oluşturulmaya çalışılan yapay kıtlık oyunu etkisini göstermeye başlamıştır. 

Hem ülkemizde hem de dünyada artan gıda fiyatları ülkelerin alarm duruma geçmesine, marketlerde  adet sınırlaması getirmesine ve alım gücü azalmış halkına  maddi yardım yapılması durumuna geçmiştir. Gıda Güvenliği  ayrıca yediğimiz yiyeceklerin içeriğinin biyolojik yapısını korumak , genetiğinin değişimine engel olmak kısaca yapaylığı önlemek zorundayız. Bunun çözümü ulusal devletlerin güçlü kalmasıdır. Devletler üretime ağırlık vererek topraklarının her karışını kullanmalıdır. Ayrıca su ve gıda üzerinden küresel para baronlarının ulus devletleri zor duruma düşürerek  halkıyla yönetimini karşı karşıya getirmek amacındadır. Hatırlarsanız geçtiğimiz salgın döneminde Avrupa'daki çoğu ülke tedarik edemediği temizlik ve sağlık ürünlerini , tedarik eden ülkelerin mallarını gasp ederek almıştır. Bu seferde gıda alanında bu gasp etmeler ve çalmalar başlayabilir.

AB içerisinde Yunanistan , İspanya ve Fransa gibi ülkeler bazı temel gıda ürünlerinde karne ile sınırlı sayıda alım için tartışmalar başlamış durumdadır. Örnek olarak dünya çay sektörü en  baştaki 2 küresel şirket elindedir. Tahıl sektörü 4 küresel şirketin elindedir. Şeker sektörü de 4 küresel şirketin elindedir. Dünya tarımı neredeyse tamamı tekelleşmiş durumdadır. Yavaş yavaş ülkelerde isyanlar başlayacak. Açlık insanlar can alıcı noktasıdır. Gıda Krizinin doğacağını ve Gıda güvenliğinin öneminin artacağını geçtiğimiz sene halkına gıda depolaması için duyuru yapan ve önem veren ülke Çin'dir. Çin, geçtiğimiz seneden itibaren gıda ihracatında bazı ürünlere kota koydu, bazı ürünlerde de ihracat yasağı getirdi. Çin'in bu stratejisinin nedenini şu an çok iyi anlıyoruz.

Dünya çok hızlı değişmektedir. Güçlülerin sadece askeri alanda değil, büyük oranda teknoloji alanına kaydığını günümüzde görmekteyiz. Gıda Güvenliği  gıdanın bize ulaşımını , içeriğini , yeme tarzımızı vb. her yönden etkileyecektir. Pahalanan doğal et yerini , kök hücreden kanserin çoğalma tekniğiyle üretilen yapay etlere  bırakacaktır. Yakında raflarda et haricinde, başka gıdaların yapay olarak versiyonlarını da ucuz bir şekilde göreceğiz.

Sonuç olarak küresel oyunun içerisinde insanların hayatlarıyla oynanmaktadır. Getirilecek Yeni Düzende Gıda Güvenliği en baş sırada yer almaktadır. Ulus devletlerin bu düzeni kurmaya  çalışan çeteye karşı kafa tutarak bunun üstesinden geleceklerini düşünüyorum. 2030 ve 2045 küresel vizyonlarında gıda , değişimin en büyük basamaklarındandır. 
Bunun için Gıda Güvenliği konusuna ülkelerin beka meselesi olarak bakması planları değiştirecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KALANŞO ÇİÇEĞİ

         Kalanchoe, çok yıllık ve genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilen, hoş görünümlü bir bitkidir. Renkli çiçekleri ile tanınan Kal...