28 Mayıs 2022 Cumartesi

Kanlı Bıçaklı Müttefikler : Rusya ve Çin🟦🟥

 


Rusya ve Çin arasındaki dengeli  ve stratejik müttefikliğinin örneği geçtiğimiz günlerde , 2022 yılının Mayıs ayında yapılan ortak askeri stratejik tatbikatta bir kez daha gördük. Özellikle iki ülkenin hava kuvvetlerinin savaş uçakları yan yana uçuşla sözde Batı'ya ve ABD'ye gözdağı vermektedirler. Şu anda dünyanın her yerindeki dengesiz ve düzensiz hayat standartları , savaş , kıtlık , salgın ;  huzursuz ve mutsuz insan sayısı giderek arttırmıştır. Ülkelerde aynı şekilde saldırgan , agresif ve gergin bir pozisyonda sanki büyük bir  dünya savaşı öncesi hazırlıklar yapılmakta gibi gözüküyor. Bu savaşın iki büyük aktörü Çin ve Rusya'dır. 

Rusya'nın Ukrayna'da planları tutmamış gözüküyor. Belki tutmaması bile bir plan dahilinde olabilir mi? Bence olabilir. Çin ,  kış olimpiyatlarını bitirmesiyle , Putin planını harekete geçirmiştir. Çin'in 2021 senesi içerisinde vatandaşlarına gıda stoku yapın demesi hem bugünleri tahmin etmesi veya senaryoyu bilmesinden kaynaklı olabilir. 

Şunu unutmayalım Rusya ve Çin her zaman komünist çizgi üzerinde kardeş ve sırt sırta vermiş gözüküp, açıklamalar yapsa bile tarih boyunca büyük savaşlarda karşı karşıya olmuşlardır. Rusya en kötü dönemlerinde bile mesela Soğuk savaş döneminde bile ticari ilişkiler başta olmak üzere yoğun şekilde hem Avrupa hem ABD ile devam etmiştir.  Fakat o dönemin medyasında  insanlara çok kötü savaş geliyor veya yarın sabah Sovyetler ve ABD savaşacak gibi korku pompalanmıştır. Rusya  ne kadar Çin'le el ele olsa da , Batı'ya bir hat ile bağlıdır ve Batı'da aynı şekilde Rusya'ya bağlıdır. Kısaca 2 sene veya 3 sene ne zaman olursa olsun 3. Dünya savaşında yine aynı şekilde başka saflarda olacaktır. Dünyadaki Küresel düzen bunu gerektirmektedir. Yeni Dünya düzeninin bugünlerde ağır sancılarını geçiren dünya ileride çok daha ağır şeyler yaşayacaktır ve önceki savaşlardan daha çok kan , gözyaşı ve ölüm olacaktır.




En fazla ileriye giden ok, en çok geriye çekilmiş yaydan çıkar.🏹

Çin Atasözü⛩

👁‍🗨Youtube channels for improving your English 🔵🔴⚪


 https://www.youtube.com/c/LearnEnglishWithTVSeries/videos

https://www.youtube.com/c/sleeplearning/videos

https://www.youtube.com/c/EnglishSpeakingSuccess/videos

https://www.youtube.com/channel/UCiLADGxdlggDc14zkO2CVlQ/videos

https://www.youtube.com/c/rachelsenglish/videos

https://www.youtube.com/c/bbclearningenglish/videos

https://www.youtube.com/c/EnglishClass101/videos

https://www.youtube.com/c/PolandNews/videos

https://www.youtube.com/c/LearnEnglishwithJessica/videos

🔴My Youtube Channels 🔴/ 🔴Youtube Kanallarım 🔴

                        

                            https://www.youtube.com/channel/UC985CQKB-0PpNHK4RSvngrQ




                                           
                               
                             https://www.youtube.com/channel/UCaKjhschOfXOU9asW5Vy5Jg


24 Mayıs 2022 Salı

KARIŞIK FİLM ÖNERİLERİ

                                                                1-) Uncharted (2022)




                                                                 2-)The House(2022)




                                                                   3-)Spell(2020)


                                                                 4-)News World (2020)
                                                          
                                                                    5-)Cinayet Süsü(2019)





                                                              


19 Mayıs 2022 Perşembe

müzik.🔵🟡

                                                 


                                                   1-)ÖMER BALIK-  PLZ DON'T GO


                                             

                                               2-)ÖMER BALIK- MIDNIGHT TROUBLES

                                                 
                                                 3-)KAAN BOŞNAK-TUTUNAMAYIZ


                                                           4-)REMEMBRANCE


                                                       5-)WİNTER AİD - THE WİSP SİNGS


                                                  6-)SLEEPİNG AT LAST - SATURN





14 Mayıs 2022 Cumartesi

Küresel Harp Stratejisinin Değişimi

 

                                                            (Rus-2S Radarı 1940'lı yıllar)

Savaş insanın yeryüzüne geldiğinden beri  olmaktadır. İlk medeniyetlerden günümüze kadar barış ve  huzur içerisinde bir senenin bile geçtiğini düşünmüyorum. Dünyada o zamana kadar yaşanmamış büyüklükte bir savaş için " The Great War" demişlerdir yani  1.Dünya Savaşı. Asıl bildiğimiz savaş stratejileri sanayii devrimi ile değişse bile önemli bir eşik atladığı bir savaştır. İlk savaş tankının ilk kez İngilizler kullanması , modern anlamda kimyasal gazlarla bomba atılması  , uçaklardan bombalar, kesici maddeler ve propaganda afişleri atılması gibi birçok yeni  faktörler ortaya çıkmıştır. Savaş tarihinde yeni bir strateji ve yeni savaş doktrini oluşturmuştur. Savaş alet ve ekipmanlarında başta olmak üzere doktrinlerdeki değişiklikle dünyayı ekonomik , siyasi , politik , sosyolojik ve diğer tüm başlıklarda kökten değişmesine neden olmuştur.

Daha sonra yerine tam oturmamış ilk dünya savaşı sonrası siyasi haritalar , tekrardan satranç tahtası kurularak ikinci bir dünya savaşına gitmiştir. Yeni kurulacak devletlere kanlı ve göz yaşlarıyla dolu bir ortam hazırlanmıştır. Geliştirilen roket ve füze teknolojileri uzak mesafelerden saldırma avantajını sağlamıştır. Almanların bu konudaki çalışmalarıyla dünya savaş tarihinde füze ve roketlerin teknolojileri ön plana çıkmıştır. ABD 'nin ise nükleer gücün keşfi , gelişimi ve silaha dönüştürüp kullanmasıyla ikinci bir büyük savaş bitmiştir. Fakat  Soğuk Savaş döneminde iki kutup arasında yapay bir gerginliğe bırakılacak diğer devletlerin sorunları  asla çözüme kavuşmayacaktı.

Günümüzde üçüncü bir harbe az kalmış şu dönemlerimizde ise lazer silahları , elektronik çipler , otomasyon hareket eden küçük sürü dronelar , iha ve sihalar , elektronik harp cihazları vb. diğer tüm ekipmanlara dönüşmüştür. Örnek olarak Akdeniz'de Fransız savaş gemisinin ,Türk ordusunun Elektronik harp ekipmanları ve sürü dronelarla haberleşme unsurlarının ve tüm gemi içindeki elektrik faaliyetlerinin kesilip sistemlerin kilitlenmesidir. Yaklaşık 2 sene önceki bir olaydır. Unutmayın ikinci büyük savaştan beri  çok fazla silah depolandı ve silah yarışına girildi. Elbet bir gün bu kadar çok  silah depolayan ülkeler bunları kullanırlar.

Sonuç olarak  din tarihinden Habil ve Kabil'den itibaren insanların kanları yeryüzünün neresinde olursa olsun bu toprakları sulamıştır. İnsanların arasındaki rekabetten büyük devletlerin arasındaki rekabete kadar bitmemiştir ve bitmeyecektir. Savaş ekipmanların gelişimi güçlendirilmesi ile kendini güncelleyen savunma sanayiler her zaman olacaktır. Her ulus veya devlet , düşman gördüğü diğerler ülkelere karşı diri ve güncel kalmak zorundadır yoksa esir düşer. Savaş Tarihine baktığımızda anlaşmaları yapanlar her zaman kazanlar olmuştur. İnanç ve ruh önemlidir fakat teknoloji , bilim ve güncel harp doktrini olmayan yaşadığı döneme ayak uyduramayan her ordu ve millet yok olur.


                                             KORAL (mobil elektronik harp sistemi) 2016






12 Mayıs 2022 Perşembe

Enerji iÇİN


 Çin, gelişen ve büyüyen ekonomisiyle ulusal ve küresel bir oyuncu konumunda. Ülkelerindeki altyapı ve üstyapıların çok büyük bir kısmı 1980'lerden günümüze müthiş ivme ile gelmiştir. Ejderhayı , kertenkeleden ejderhaya dönüştüren ABD ve AB'nin ucuz iş , ucuz malzeme ve diğer avantajlarının çekiciliğidir. Bunların akabinde gereken müthiş bir enerji ihtiyacının gerekliliği oluşmuştur.

2000'lerin başından günümüze kadar olan süreçte enerji ve enerji güvenliği politikalarına ağırlık veren Çin bu işte çok başarılıdır. Rusya ile 2018 yılında  milyarlarca metreküp doğalgazı  2020 senesinden itibaren 30 seneliğine anlaşmaya bağlamıştır. Tedariki olabildiğince komşuları veya kendilerine yakın politika okuyan ülkelerle yapmaya dikkat etmişlerdir. Doğal kaynaklarını olabildiğince canına okuyan Çin,  küresel temiz veya yeşil enerji adı altında yenilenebilir enerjilere her sene katlanarak giden bir bütçe ayırmıştır. Yenilenmeyen enerjilere gelirsek en çok Rusya'nın Sibirya bölgesinden enerji ve maden alanından hem yatırım yapmakta hem yatırım almaktadır.

2030 yılına kadar  Çin'de , elektrik enerjisi ile çalışan araçların hakim olacaktır. 2040 yılına kadar ise tüm benzin ve motorin ile çalışan araçları kaldırma hedefleri vardır. Ancak  Çin, nükleer tesislerde enerji üretimine devam edileceği biliniyor. Nükleer tesislerin tehlikeleri bulunmaktadır fakat Çin'in bu tesisleri kapatması söz konusu değildir. Yoksa ülkedeki insanların enerji ihtiyacı karşılayamazlar. Özellikle ekonomiyi taşıyan eyaletler ve şehirler için çok önemlidir.

Sonuç olarak bir yandan yatırımlar ve alımlar devam etse bile küresel olarak 2019'dan beri maliyeti artan  enerji sektörü fiyatlamasını unutmamak gerekir. Çin, Hindistan , Rusya, ABD ve AB gibi satranç tahtasındaki önemli ülkeler etkilendiyse diğer ülkelerin canı daha çok yanacak.2022 ve sonrası içinde sancılı enerji krizleri olacaktır. Çin'in küresel adımları ve yol haritası çok az zarar görecek gibi devam ediyor. İleride yaşanacak Tayvan müdahalesinde de Çin şimdiden önlemlerini almış durumda özellikle ilk sırada enerji geliyor.

6 Mayıs 2022 Cuma

Reddit Etkinliği: r/place

 İnternet alemini çoğunlukla alışveriş yapmak , ihtiyaçlarımızı gidermek , iletişim kurmak , araştırma yapmak  vb. normal nedenlerle  kullanmaktayız. Fakat  sadece sosyal medya değil , internet aleminin bize geldiği yeri anlatan ve insanların internet aleminde ne kadar ileri gidebileceğini gösteren bir etkinliktir.2022 yılında 1 Nisan için Reddit adlı sosyal medya uygulamasının başlattığı  ve 4 gün süren bu etkinlikte pikselleri kullanarak insanlar etkin olarak yer almıştır. Daha fazla katılımcıların ilgisini çekerek 4 günlük süreçte ülkemiz ve dünyada haberlere konu olmuştur.

  Her 1 pikseli 5 dakika ara ile kullanarak sosyal etkileşimli deney yapılmıştır. Bu iletişim psikolojisi  ve kitlelerin psikolojisini incelenmesi açısından inanılmaz bir durumdur. Çünkü piksellerden oluşan büyük bir alan belli bir süreç içerisinde buraya istediğinizi çizebilme izni verilmesi yüzbinlerce insan tarafından kaos çıkarması beklenirdi. Fakat bu etkinlikte böyle bir şey olmadı. İnsanlar gruplar oluşturdular. Tek yumruk misali , bir kişiyle değil birleşerek bir şeyler başarabildiğini fark ettiler. İnsanlar sevdikleri dizileri ve filmleri, ülke bayraklarını , kişileri ya da tamamen farklı tasarımlar geliştirerek toplumların yeri geldiğinde bilgeliğini , çoğunluğun çok şeyi değiştirebilme bilinci gördüler. İnternet ortamında olsa bile bu etkinliğin bu tür ortamlar dijital yerliler arasında bilinç uyandırıcı hareketler olduğu görülmüştür.

Etkinliğin ilerleyen günlerinde kaostan beslenen the void adında boşluk ortaya çıktı. Yıldız Savaşları filmindeki karanlık tarafı temsil eden bir karanlık boşluk. İnsanlar arasında hem birbirlerinin sınırları için savaş hem bu the void denen gruptan korunmak için dayanışma sergilediler. Direnci güçlü olanlar kazandı ama güçlü olmayanlar the void tarafından yutuldu. Aynı dijitalleşmiş bir dünya düşünün medeniyetlerin doğuşu, mücadelesi ve yıkılışı gibi pikseller tarafından simülasyonu yapıldı.

Sonuç olarak sosyal bir hayvan olan insanın rolü bireysel düşünülemez , çünkü insan toplum içerisinde kendi türüyle başarır , büyür ve gelişir. Bu etkinlik adı altındaki deneyde bunu çok yakından inceledik. İnsan , birlik olmazsa yok olmaktan kurtulamaz. Birlik olursa  başarılamayacak bir şey yoktur. Ayrıca internet evreninin gücünü ve dayanışmasını görmüş olduk. Bu etkinliğin sonucunda somut olarak karşımıza milyonların katıldığı bir eser , başyapıt çıktı. Seneler sonra bile anılacak olan internet tarihinin en iyi eserlerinden biridir. Dijital dönüşümün , internet evreni içerisinde getirdiği ilk adımlardan biri ve ileride çok daha farklı etkinlikler beyinler arası paylaşım ve zihin paylaşımı ile bir araya gelecektir.



KALANŞO ÇİÇEĞİ

         Kalanchoe, çok yıllık ve genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilen, hoş görünümlü bir bitkidir. Renkli çiçekleri ile tanınan Kal...