26 Mart 2022 Cumartesi

Küresel Hediye: Mülkiyetsiz Dünya' ya Hazır mısınız? / KANAL TANITIM VİDEOSU

 2020 yılında başlayan salgın süreciyle tüm insanlık ellerindeki stokları çok az üretim dengeleriyle kullandılar. Salgın sonrası küresel normalleşme süreci başarılı geçmedi. Yaşanan kapanmaların faturaları ülkelere taleplere yetişememe ve üretilen ürününde daha pahalı satışına neden oldu. Piyasada bulunan bazı ürünlerin stokçuluğu yapanları katmadan bunları söyledim. Ayrıca hem ülkemizde hem de dünyada  çok fazla fırsatçı insan vardır. Bize hediye edilen "Mülkiyetsizlik" fikrinin yapıtaşları birer birer döşenmesiyle günümüz şartları oluşturulmuştur. Bu olaylar zincir gibi birbirine bağlı halkalardan oluşur. Geçtiğimiz sene 31  Ekim tarihinde yapılan BM İklim Değişikliği Konferansı ile 197 ülkenin küresel ısınma ve sera gazı salınımını düşürmeyi hedefleyerek anlaşma imzalandı. Türkiye'de bu anlaşmayı imzaladı TBMM'de kabul edildi. Fakat gelişmiş ülkelerin hazır olduğu süreci herkese kabul ettirmeye çalıştılar "Yeşil Enerji" adı altında bu anlaşma gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkeleri  durumları kötüyken daha kötü bir duruma getirdi. Enerji pahalanması taşımacılıktan , ısınmaya , gıdaya , elektriğe vb. hayatın her alanına yansıdı.

Bu gelişmeler kısaca alım gücünü  olumsuz derece etkiledi. Hayat pahalılığı küresel olarak arttı ve G20  dışında kalan her ülkeyi daha fazla vurdu. Mülkiyetsiz toplum ise  küresel şirket imparatorluklarına yaradı. Örnek olarak  ABD içerisinde dev bloklar halinde on binlerce daire sahibi olan  ve bunları kiraya veren şirketler bulunmaktadır .Kişi ile yani ev sahibiyle değil , şirket ile muhatap olunuyor. Bu küresel projenin iyi gibi gözükse de kötü bir projedir. İnsanların toprağa kendilerine özel aidiyet duygularını yok edip , tamamen tek tip hayat yaşayan bağımsız bireyler oluşturmaktır. Bunu aşama aşama salgınla insan ilişkilerinde set çektiler sıra ise insanların hayat standartlarını kontrol etmeye geldi. Türkiye'de ise diğer ülkelerdeki gibi yaygın olmasa da yavaş yavaş ülkemize küresel konut kiralama şirketleri gelmeye başlamıştır. ABD 'li bir şirket bunun için görüşmelere  ve konut alımı yapmaya başlamıştır. Yakın zamanda haberlerde görürsek şaşırmayalım. Zamanla yeni araba kiralama şirketleri artacak hatta giysiler bile günlük kira sistemi ile kişilere sunulacaktır.

Bunların nedeni fiyatların artması ve artan fiyatların inmemesi. İnsanların araba ve ev almaları hayal  olacaktır. İşte tam burada Mülkiyetsiz Dünya ile insanların ne arsası , ne evi,  ne arabası olacak. Bir toplum içerisinde bulunduğu bölgeye bireyden topluma ülkeye bayrağa ve dolaylı olarak aile aidiyet kavramı yok olacak. Köksüz bağımsız insan tipi oluşturulacak. İnsanları bunu sisteme mecbur kılacaklar. Zamanla itaat eden bir kilitler haline dönüştürecekler. Hayatlarımızı , gıdalarımızı , sosyal statümüzü belirleyenlerde küresel şirketler olacak. Bu yüzden günümüz geleneksel siyaset kalmayacaktır. İktidar şirketler olacaktır.

Toplum içerisindeki her olay daha kolay yönetebilen ve istenildiği gibi yaşayan kontrolü kolay toplumlar içindir. Gelecekte Mülkiyetsiz ve Küreselleşen Dünyayı daha net göreceğiz. 

KANAL TANITIM VİDEOSU:






18 Mart 2022 Cuma

Dijital Dünyanın Çin'e Yansıması: Vatandaşlık Puan Sistemi / Kanal Tanıtım Videosu

İlk olarak 2009 yılında yerel olarak Çin'in bazı eyaletlerinde deneme amaçlı başlatıldı. Tüm ülke için duyurusu ve basına açıklanması 2014 yılını buldu. Bu arada  geçen sürede denemeleri yapıldı. Ülke çapında 2020 yılına kadar yayılarak devam etti.2020 yılında ise resmi olarak kullanılmaya başlandı. Küresel salgın ,  Çin iktidarının kontrollü toplum için bu projeye zemin hazırlamıştır ve çok hızlı şekilde hayata geçirilmiştir. 

Resmi adıyla "Sosyal Kredi Sistemi" veya "Sosyal Puan Sistemi" olarak geçmektedir. Projenin içeriği kitleleri  daha sık  hakimiyet altına almak bakımından George Orwell'ın "1984" adlı romanıyla benzerlik taşımaktadır. Daha kontrolcü, baskıcı ve sert bir rejimin projesidir.

Puan sisteminde , Çin yurttaşlarının , en basit vatandaşlık görevlerine dikkat etmektedir. Çin yönetimi   "iyi vatandaş " ve "kötü vatandaş "diye ayırmasının olumlu veya olumsuz çeşitli sonuçları olmuştur. İnsanların tüm hayatlarını neredeyse denetim ve kontrol altına alan bu proje sigara içmekten  yolculuk yapmaya kadar uzanıyor. Vatandaşlar  yaptıkları her eylemle toplum içerisinde gözetlenerek puan alıyor veya kaybediyor. Yere tükürmek veya sigara içilmeyecek yerde  içmek ceza olarak dönüyor puanınızdan düşüyor. 

Bu puanlar düştükçe "Kötü vatandaş" listesine giriyorsunuz. Dijital ortamda hem devletin her kademesinde hem de sosyal hayattaki her kuruluşta puanınıza bakıp değerlendirmeye alabiliyorlar. Eğer kişi daha ileri seviye "Kötü vatandaş" durumuna düşürse, kişinin sosyal hayatını etkileyecek yasaklar getiriliyor. Kişinin sosyal kredisini 1000 puana kadar çıkarabilme şansı vardır.

Şehirlerarası ulaşımı kullanamamak. Otobüse, trene veya uçağa binmesinin yasaklanması örnek verilebilir. Günlük yaşamdan örnek olarak lise hayatında bu sisteme göre "Kötü vatandaş" olan kişi seçebileceği üniversite sayısını azaltılıyor veya daha ilerisi üniversite sınavına giriş yasağı getiriliyor. Otellerde konaklama yasağı, bankalardan kredi yasağı getiriliyor. Bu yasakların veya yaptırımların  kaldırılmasının tek koşulu var sistemin istediği gibi biri olup puan toplayarak yükselmek. Korku içerisinde itaat sistemi , haklardan mahrum kalmamak uğruna insanlar kurallara uyuyorlar.

"İyi vatandaş" için sosyal hayattaki toplumun içerisinde hiçbir yasak olmadan devam edebilir. İnsana ait olan tüm haklardan yararlanarak hayatını sürdürebilir. Ödül olarak faturalarında indirim, devlet kurumlarında hızlı bir şekilde işlemlerinin halledilmesi, yurtdışına çıkışta öncelik tanınması gibi bir çok ödül verilmektedir. Tek sıkıntı bunu belirleyecek büyük biraderin kendi kurallarına göre olması. En ufak hatanda veya yanlışında kademe bir şekilde insani haklarının elinden alınması ve yaşayamaz hale gelme durumu bulunmaktadır. "Black Mirror" dizisindeki "Nosedive" bölümünde insanların birbirini puanladığını ve bu puanlara göre yapay hayatlar yaşayıp tek tipleştiğini gözler önüne sundu.


Çin'de insanları çok gelişmiş yüz tanıma sistemleri , kimlik kartlarındaki çiplerle , 200 milyona yakın kamera sayısı vb. teknolojik unsurlarla tespit ediyorlar. Dünya genelinde Çin'in bu projesini uygulayan veya deneme yoluna giden bulunmuyor. Fakat fikir olarak insanlara kontrol etmek için BM ve AB içerisinde taslak olarak sunulmuştur. Ülkemizde ise birkaç belediye başkanının Çin'deki bu uygulamanın daha iyi bir toplum oluşturacağının kanaatinde olduğunu dile getirmiştir.

Sonuç olarak dijitalleşme bir bakıma bize iktidarların daha katı ve sıkı denetimleri ile hayatımıza çok kolay müdahale etmesini ve yönlendirmesini sağlıyor. Kamusal alanlarda bu sistemle toplumsal davranış değişimi görülüyor.2030'lu yıllara kadar çoğu ülkede bu sistemin uygulanacağını düşünüyorum. İnsan sayısı ne kadar olursa olsun teknoloji hızla gelişiyor ve kitleleri çok gelişmiş yapay zekayla kontrol edebiliyor. Küresel olarak yayılacaktır. Bu sistemle yeni tanışan kuşağın zamanla alışacağını ama az sayıda da olsa ayak duramayanların da çıkacağını düşünüyorum. Fakat bu sistemin içinde doğan kuşağın ise doğal hayatın bir parçası olarak bu durumu sorgulamadan alışacakları kanısındayım. 

KANAL TANITIM VİDEOSU :









16 Mart 2022 Çarşamba

Savaşın Yeni Algısı : Özel Askeri Şirketler

 Özel askeri şirket , silahsız ya da silahlı mücadele konusunda danışmanlık , eğitim ve destek hizmetleri sunan alacağı  finansal desteğe göre hizmet veren para odaklı şirketlerdir. Genellikle kuruluşları ve yönetimleri  eski askerlerden ve polislerden oluşan şirketlerdir. İnsan kaynaklarını gereklilik halinde çeşitli ülkelerden sözleşme usulüne göre  temin etmektedirler.

"Özel Askeri Şirket" kavramı  tarih boyunca karşımıza "Paralı asker" olarak çıkmıştır. Örnek olarak Balkanlar ve Karadeniz kıyılarına yakın Avrupa topraklarında yaşayan Peçenek Türklerinin , dönemin Doğu Roma İmparatorunun ordusunda paralı askerlik yaptıkları tarihi kaynaklarda geçmektedir. Sadece kişi seviyesinde değil, Peçenek boyu olarak sayıca fazla şekilde görev yapmışlardır. Bir başka örnek ise Viking kökenli  Vareg muhafızlarının Roma İmparatorunun korumalığını yapmıştır. Ayrıca  savaşlarda önemli rol üstlenmişlerdir.

Tarihi sürece baktığımızda insanlığın her savaşı finansal amaçlarla birleşmiştir. Günümüzde ise bir ülkede özelleşen fabrikalar gibi  savaşlarda özelleşmiş ve özel askeri şirketler kurulmuştur. Büyük orduların lojistik , insan , ekipman vb. masraflarının yerine gizliden hizmet eden özel askeri  şirketler rol almaya başlamıştır. Resmi olarak İlk ÖAŞ İngiltere'de kurulmuştur. "Watchguard International" adı altında hizmet vermeye başlamıştır. Küresel anlamda bu tür şirketlerin çoğalıp yayılması 1990'ları bulmuştur.

ÖAŞ'ler Yugoslavya'nın parçalanmasında , Bosna ve Sırp savaşında , Orta Afrika Cumhuriyeti gibi Afrika ülkelerinde kullanmıştır. Yakın tarihleri örnek olarak Libya iç savaşında Rus ÖAŞ'i Wagner  öne çıkmaktadır. Suriye iç savaşından yine bu Rus şirket öne çıkmaktadır. Irak'ta ise Amerikan şirketi olan Black Water günümüzde de operasyonlarına devam etmektedir.

Gelecekte ise savaş meydanlarının  paramiliter grupların ve ÖAŞ'leri daha çok  göreceğimizi düşünüyorum. Ülkelerin hem ulusal hem de uluslararası çatışma , operasyon , özel görev ve savaşlarda bu tür unsurları daha çok kullanacaktır. Etnik ve dini çeşitlilik bakımından ÖAŞ'lerinin bünyesinde çok çeşitli insanlar çalışacaktır. Gayr-i nizami harp ,  nizami harp ve meskun mahal operasyonlarında ve iç karışıklık çıkarmada ya da iç karışıklığı bastırmada şirketin unsurları görev yapacaktır. Örnek vermem gerekirse : 2022 yılının Ocak ayında Kazakistan'da çıkan iç karışıklıkta Batı kaynaklı ÖAŞ'lerinin parmağı olduğu iddia edilmiştir.

Sonuç olarak özel askeri şirketler birkaç on yıldır yeni dünya düzeni ve küreselleşmeyle beraber dünyanın bölünmesinde, paylaşılmasında rolü önemli ölçüde artmıştır. Savaşın getirdiği yıkımı , acıyı, ölümü bir virüs gibi dünyanın her yerine yayacaklardır. 

11 Mart 2022 Cuma

Rusya-Ukrayna Savaşının Sosyal Medya Cephesi

 Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya işgal  girişimini duyurmasının ardından karada , havada ve denizde başlayan savaşın yanına bir cephe de sosyal medyada açıldı.

Rusya ve Ukrayna'nın arasında başlayan bu savaşta konvansiyonel silahların yanında sosyal medya cephesinde de görsel veya yazılı olarak devam etmektedir. Günümüzde yeni iletişim teknolojilerinin gelişimi sayesinde bomba atmak kadar büyük etkisi olan sosyal medya mecrası , Rusya'ya karşı artan tepkiler ve insanların dayanışmasıyla giderek güçlenen ve büyüyen bir öneme sahiptir. Dünyaca ünlü hacker topluluğu Anonymous , Sosyal Medya üzerinden Rusya Devlet Başkanı V. Putin'e karşı savaş açtığını duyurdu. Böylece işgale tepkisiz  kalmadıklarını göstermiş oldular.

Avrupa Birliği ve ABD ekonomik  yaptırımlardan sonra internet dünyasından da  Rusya'yı adım adım engellemeye başladı. 4 Martta çıkan haberlerde  Facebook , Rus devlet kanallarına erişimi ve bu kanalların  reklam yayınlamalarını engelledi. Misilleme olarak Rusya , 11 mart günü Instagram'a erişimi tamamen engel getirdi. Rusya tarafından yapılan açıklamada yalan haber yaydığı gerekçesiyle Facebook'a erişim engeli getirdiğini açıklamıştır. Terim olarak bu savaşın " Hibrit savaş" a dönüştüğü söylemem yerinde olacak. Çünkü günümüzde savaşın eskisi gibi sadece silahlarla yapılmadığını biliyoruz.
Savaşın devam ettiği  bu süreçte çeşitli sosyal medya uygulamaları üzerinden doğru veya yanlış bilgiler paylaşıldı. Bu verilerin paylaşımında sadece kişi bazlı olarak değil devlet kurumlarının resmi hesaplarından bile propaganda amaçlı abartılı zayiat açıklamaları göze çarpmaktadır. Buradaki amaç her iki taraf içinde dahil olmak üzere ; kendi halkına ve ordusuna güven vermek ve düşmana  biz güçlüyüz mesajı vermek üzere sosyal medyada da savaş devam etmektedir.

Propaganda örnekleri:



Sosyal Medyada on binlerce veya yüz binlerce takipçisi olan "Savaş Hesapları" bu savaş üzerinden kazan sağlamaya çalışmaktadır. Bu hesapların  gizli olmaları ve bu trajedi , çatışma düşüncesinden beğenilerini ayrıca takipçi sayılarını arttırarak kazanç sağlamaktadır. Bazı hesaplarında sahte yardım kampanyaları ile para toplayarak insanların iyi niyetlerini suistimal  ediyorlar.

Sosyal Medya uygulamalarına hayatları bağlı olan sadece Rusya ve Ukrayna değildir, dünyada erişimi olan tüm ülkelerdir. Zamanı gelince bir taraf için destek bir taraf içinse silah olarak kullanılacaktır. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan hibrit savaş bize bunu kanıtlamıştır.

                                                
                                                  "Savaş , her şeyin atasıdır , 
                                                    Kimisini kahraman, kimini insan
                                                    Kimini köle ,kimini de hür kılar."
                           
                                                                                             HERAKLİTOS

4 Mart 2022 Cuma

Kağıttan Ejderha : ÇİN

 Eski dünya düzeninden gelişip büyüyen bir ejderha ama kağıttan... Çin , başlıktaki gibi dünyaya ve küresel düzene yeni teknolojiler sunmaktadır , yeni siyasi görünümle olduğundan çok daha güçlü bir ülke gibi görülmektedir. Unutmayalım ki Çin , ne kadar komünist bir yönetime sahip olsa da dünyadaki en vahşi kapitalizm sisteminin uygulandığı yerdir. 

Geçmişte yaptığım araştırmalarda milyonlarca Çinlinin elektriksiz veya her gün kesilen elektrikle mücadele verdiğini öğrendiğimde bize medyada gösterilen Pekin, Hong Kong vb. lüks ,gelişmiş  şehirleri gözümde yıkıldı. Uygur Türklerine  yapılan hem etnik hem dini bir soykırım bulunmaktadır. Yerleşim yerlerine uzak ama fabrikalara yakın toplama kamplarında zulüm gören milyonlarca Uygur Türk'ü vardır.

Tarih boyunca kapalı , olduğu yerde coğrafya olarak kalan Çinliler , günümüzde son 15 sene içerisinde hızlı bir atılım yapmışlardır. Onca yanlışına , hatasına ve diktatörlüğüne rağmen. Küresel markalarıyla  ( Huawei, Oppo ,Tencent , WeChat, Vivo ,ICBC vb.) ABD , Rusya ve AB içerisindeki çoğu ülkeye teknoloji ihraç eder hale geldi. Sosyal medya uygulamalarından olan 2016 ayında çıkan  TikTok adındaki  uygulama sadece bir örnektir. Dönemin ABD başkanı olan Trump , Tiktok'u casusluk yaptığı , veri sızdırdığı gerekçesiyle  yasaklamaya kalkmıştır. Fakat  yasaklayamamıştır ve bu iddia olarak kalmıştır.

Teknoloji alanında ve diğer alanlarda Çin'in şu anki seviyesine gelmesine sebep olanlar ABD ve AB ülkelerinin kendileridir. Ucuz iş gücü ile çekim noktası olmuştur. Fakat küresel salgından sonra tüm dünyadaki gerek ekonomik gerekse lojistikteki tedarik ağı kırılmış ve üretim azalmıştır. Bunun üzerine büyük firmalar hem salgın hem de siyasi nedenlerle üretimlerini kendi bulundukları ülkelere çekmiştir. Böylece dışarıdan güçlü gözüken Çin'in  içeriden direnç gücü kırılmıştır. Demirden ejderha bir kağıda dönüşmeye başlamıştır.

Çin, 2021 yılından beri Tayvan'a karşı saldırgan bir tutum içindedir. Tayvan'ı kendi toprağı olarak görmesinden dolayı orada bulunan önemli çip fabrikalarını ve Tayvan adasını alma niyetindedir.  Eğer çip olmazsa : Telefonlar , bilgisayarlar , arabalar olmaz. Dijitale dayalı  her şeyin ana kaynağı çiptir. Çip olmadan dijitalin herhangi bir önemi olmaz. İşte bu yüzden Çin'in ileriki hedefi 2022 yılı içerisinde direkt olarak Tayvan'dır. Ve Ukrayna- Rusya arasındaki savaşta sessizliğini koruyan bu kağıttan ejderhanın , Rusya gibi hedefledikleri  planlara ulaşmak için harekete geçecektir. 

Çin'in göz alan büyümesi yıkıcı bir düşüşü getirecektir. Çin'in planlarına karşılık Pasifik tarafındaki:  ABD ,Avustralya , Japonya vb. ülkeler  hem siyasi hem askeri olarak hazırlıklarını yapmaktadır. Türk medyasında çok yer verilmese de  Çin ve Tayvan arasındaki tansiyon çok yüksek. Çin'in , Tayvan sınavı ile kağıttan mı yoksa demirden mi bir ejderha olduğunu kanıtlayacak.





KALANŞO ÇİÇEĞİ

         Kalanchoe, çok yıllık ve genellikle saksı bitkisi olarak yetiştirilen, hoş görünümlü bir bitkidir. Renkli çiçekleri ile tanınan Kal...